Miltäs sun letku näyttää?

 |  Teemu

Tässä sitä taas kirjotellaan niin kun mistään mitään ymmärtäisi. Se on ollut yksi aikuisiän suurin aivon nyrjäyttäjä, kun on huomannut miten vähän on ihmisiä jotka oikeasti mistään mitään tietää, ja kuinka paljon meitä jotka luulemme jostain jotain tietävämme. Luulohan ei ole tiedon väärti niin kuin kaikki tietää, ja kauhalla koitetaan itseltä vaatia vaikka vaan lusikalla on annettu.

“Poikani, kunpa tietäisit, miten vähällä järjellä tätä maailmaa hallitaan.” sano jo vanha Axel Oxenstiernakin (Googlasin tän tähän
pätemisen tunnoissani).

Jumalille kiitos ihan kaikkea ei onneksi tarvitse keksiä itse, vaan voi kopioida niiltä jotka mistään mitään tietää, kuten kaikki vähänkään viksut tyhmät ihmiset tekee. Tokkiinsa niin teen minäkin. Jos siirretään tätä painonnoston ja painonnosto- sekä urheiluvalmentamisen yhteyteen, niin ainakin 99% käyttämistäni jutuista olen ihan raakasti kopioinut muilta. Siitä jäljelle jäävästä yhdestäkin prosentista valtaosa on sitten vaan jotain muilta kopioidun soveltamista.
Yksi kopioimistani, toimintaa jollain tasolla ohjaavista ajatuksista, on vertaus puutarhaletkun ja urheilun yhdistämisessä. Kappas kun tätä nostohommaa (ja miksei muutakin urhelijan fysiikkatreeniä) voisi verrata puutarhaletkuun. Tulostavoitteena meillä on saada letkun päästä mahdollisimman paljon tavaraa pihalle. Kuten kaikki meistä ammattikoulun käyneistä hepaleksista tietää, sitä saadaan kun väännetään syöttöä isommalle. Eli kun lisätään voiman ja tehon määrää niin vettä tulee putkesta enemmän ja enemmän. Tahtoo siis sanoa yksinkertaistettuna tuloksen olevan parempi, kuta enemmän voimaa on.

Aivan kuten kaikki saunailloissa aikaansa viettäneet tietää, on jokaisella meistä ihan omanlaisensa letku. Vuosien varrella letkun kylkiin on tullut reikiä, hiertymiä ja repeytymiä, mistä vesi suihkuaa kaarella pois. Vaikka syöttöä kuinka koittaisi vääntää isom-
malle niin letkun päästä ei vettä tule pihalle juuri sen enempää. Ei ainakaan niin paljon enempää, että panos-tuottosuhde olisi mitenkään järkevä.

Voidaan siis todeta ehjemmässä letkussa olevan reikäistä letkua parempi hyötysuhde. Joitain tälläisiä reikiä letkussa voi olla vaikkapa puutteet teknisessä suorittamisessa, liikelaajuksien rajoitukset tai lihasepätasapaino kuten vaikka heikko keskikroppa. Jonsei ole keskikropassa ruutia niin saattaa nostaminen olla kohta kuin narulla työntämistä, tai kuin jännittäisi jousta vain toisesta päästä. Siis potentiaalia olisi, mutta johonkin se voima vaan hukkuu. Tietysti jos lisätään syöttöä ihan hulluna, niin kyllä sieltä letkun päästä enemmän tulee vettä pihalle. Kuitenkin riski pienen reiän repeämisestä isommaksi kasvaa ja lopulta lekulla saa heittää vesilintua.

Toisin päin ajateltuna taas hyväkuntoisen letkun kanssa ei kannata hukata aikaa sen suurempaan hieromiseen, vaan voi tarttua hantuukiin kiinni ja työntää usvaa putkeen. Letkun kyljissä tulee aina olemaan reikiä. Jotkut reiät vuotaa enempi ja toiset vähempi. Jotain vuotoja voidaan katsoa läpi sormien ja toisien vuotojen tilkkimiseen pitää uhrata energiaa joka treenissä. Lisäksi on hyvä tiedostaa se tärkeä seikka, että minun letkussani on vuotoja joita en edes tiedä olevan olemassa. Jonkin asteinen luova uteliaisuus on siis varmasti hyväksi reikien tilkkimisen yhteydessä jos vaikka edes säkällä löytäisi jonkun vuotavan kohdan.

Alkaa muuten olla taas kirjoitettu yhden torstain kiintiö täyteen letkuista ja rei ́istä. Heitän silti ajatuksen ilmaan, että miltä sun letkus näyttää?

Subscribe to Our Newsletter